Sziasztok!
Nagy sokára megérkezett hozzám a hajó, ami miatt regisztráltam a fórumra. Sajnos nem a sajátom a szépség. A fa részét kell teljesen rendbe hoznom. (szétszedés, foltozás, egy-két sérülés javítása, hiányzó fa pótlása az üzemanyag tanknál, teljes külső rész fáig csiszolás, majd lakkozása, belső rész tisztítása, átcsiszolása átfestése.) Életemben az első alkalom lesz, hogy hajót javítok. A kihívás nem kicsi, mert a hajó léket kapott és 8 hónapig, 67 méter mélyre elsüllyedve volt. Ettől függetlenül nem tartok esetleges nehézségektől, de biztos, hogy egy két felétek forduló szakmai kérdésem lesz majd.
A beszakadt fenékrészhez, idő közben már beszerezték nekem az igénylésemnek mondjuk, hogy megfelelő rétegelt lemezt és az epoxi ragasztót. A fenéklemez 10 mm vastag 7 rétegű mahagóni. Ez szakadt át 55 centi hosszan és 12 centi szélesen. Ettől a mérettől némileg hosszabb és szélesebb részt fogok cserélni. A két hosszanti tartófák vastagságának a felezőpontjában fogom ferdített átlapolással befoltozni az új, szintén 10 mm vastag rétegelt lemezzel. Természetesen a két rövid élt is, amit nem fed tartófa, azt is ferdített átlapolással készítem el. Majd belülről a két hosszanti tartófa köz beszabok egy 6 mm vastag 5 rétegű lemezt, ami hosszabb a foltozásnál, tehát átfedéssel ezt még ráragasztom a 10 mm-es fenékre. Én még további fa bordákkal is megerősíteném ezt a fenékrészt, nem is csak a sérült oldalon, hanem szimmetrikusan a másik oldalon is. Ugyanis, állítólag nem ez az első eset, hogy ugyanilyen típusú hajó beszakad ezen a részen. Gondolom a fotókat megnézve érthetővé válik a foltozási tervem leírása, amihez szívesen várom a hozzászólásokat.