Joomla Gratis Templates by Best Web Host
  • Gyönyörű, házilag is megépíthető, nagy teljesítményű hajók
  • Amatőr Hajóépítők Éves Találkozója
  • Egyszerű hajóépítő technológiák
  • Építési útmutatók megrendelése
  • Projektek
Magyar nyelvű, részletes
építési útmutatók amatőr
hajóépítők számára.
Csatlakozz a Fórumhoz! Tedd
fel kérdéseidet, és konzultálj
tapasztalt hajóépítőkkel.
Mutasd meg saját kezűleg épített
hajódat a nagyvilágnak!
Regisztráld a Hajóregiszterbe!

Blondie 8 vitorlás építése

Készült: 2012. január 12. csütörtök
Írta: mezix

A püspökladányi hajóépítőt Almási Józsefet már régóta foglalkoztatta a gondolat, hogy vitorláshajó modellek építése során szerzett tapasztalatait és tudását egy valós méretű hajó létrehozásában kristályosítsa ki. 

Bővebben...

Hogyan építsünk vitorlás hajót PVC szennyvízcsőből?

Készült: 2011. december 13. kedd
Írta: mezix

Ez már tényleg abszurdan hangzik, mégis közelebb áll a realitáshoz, mint azt sokan gondolnák. A RebelCat egy jól kigondolt és kipróbált, egyszerű és könnyen beszerezhető anyagokból építhető, valódi vitorlázási élményt adó vitorlás katamarán.

Bővebben...

Könnyű, de erős hajók építése házilag

Készült: 2011. október 25. kedd
Írta: mezix

A legjobb, ha az elején leszögezzük, hogy a hajóépítés (főleg, ha a lécpalánkolás módszerével végezzük) az alkotás örömét és az eredményt leszámítva időpocsékolás. Vannak sokkal hatékonyabb és gyorsabb módjai is a vízre szállásnak, mint egy csomó fura szerszámmal bénázni, időt és pénzt pazarolni egy projektre, amelynek a végén úgyis azt fogjuk gondolni, hogy egy-két dolgot másképpen kellett volna csinálni.

Bővebben...

Az első magyarországi GIS

Készült: 2011. október 23. vasárnap
Írta: mezix
Tibor nevű hajóépítő élménybeszámolóját olvashatjuk az első magyarországi GIS (Goat Island Skiff) vízre-tételének tapasztalatairól:

Végre elkészült a GIS-em, már nagyon vártam! Ha jól tudom, akkor ez az első, ami elkészült Magyarországon. A következő pár sorban szeretném megosztani veletek a két próbautam történetét és természetesen kedvet csinálni az ilyen kis hajók építéséhez. Higgyétek el nekem, hatalmas élmény azzal a hajóval szelni a habokat, amit a saját kezünkkel építettünk.

Bővebben...

Variációk Eurekára - Egy fakenu magyarországi sikere

Készült: 2011. augusztus 23. kedd
Írta: mezix

A Michael Storer által tervezett Eureka 155 nevű kenut 2008 óta építik magyar hajóépítők, eddig kb. 15-20 befejezett építéséről van tudomásunk. Az építési útmutató már három éve is kiforrott és jól kipróbált volt, de azóta azért történtek finomítások és néhány újítás is. Számos büszke hajóépítő küldött a fórumra az épülő, és a kész hajókat ábrázoló fotókat. Az építés során felmerült kérdéseket is a legtöbb esetben meg tudtuk válaszolni.

Bővebben...

Egy újabb nagyszerű hajóépítő sikertörténet

Készült: 2011. április 20. szerda
Írta: mezix

Egy jó ideje nézegettem az úgy nevezett 'skin-on-frame' kajakok házilagos építési módszereit. Amíg nem találkoztam Andrással, addig egy ilyen hajónak a megépítése valahol a listám végén szerepelt. Az építésről szóló blog olvasgatása után ez megváltozott.

Bővebben...

Egy magyar vitorlásépítő kalandjai

Készült: 2011. április 18. hétfő
Írta: mezix

Sándor (†) nevű hajóépítő kalandjait korábban egy weboldalon követhettük figyelemmel. Sajnos Sándor azóta elvesztett egy csatát, és már nincs közöttünk. A korábbi Weboldal már nem elérhető, de van egy fotóm a hajójáról, illetve egy idézetével is szeretnék emléket állítani neki.

Bővebben...

Itt a SecPerc Elektro

Készült: 2011. február 15. kedd
Írta: mezix

Megérkezett az olcsó anyagokból könnyen és gyorsan megépíthető motoros meghajtású kenu a SecPerc Elektro, amelyet elektromos motorral vagy kis-teljesítményű (2-3 LE) külmotorral lehet meghajtani. 

Bővebben...

Kötélcsiga készítése házilag

Készült: 2011. január 20. csütörtök
Írta: mezix

Az amatőr hajóépítés során gyakran érez csábítást az ember, hogy még a legkisebb eszközöket is maga állítsa elő. Én a csigákkal voltam így, persze nem az éti csigákkal, hanem a vitorla felhúzására, bum behúzására való kötélcsigákkal, amelyek egyszerű, műanyagból készült változatai vitorlásboltokban 3-5 ezer forintért beszerezhetők.

Bővebben...

Bemutatjuk a SecPerc Kenut

Készült: 2010. október 06. szerda
Írta: mezix

Bemutatkozik a hajóépítők Web-oldalán a SecPerc Kenu

Ez az egyszerű és gyorsan megépíthető hajó minimális összegből kihozható, teljesítménye panaszra nem ad okot, a Web-áruházban már megrendelhető részletes, színes, nyomtatott és bekötött építési útmutató pedig lépésről-lépésre végigkalauzolja az építőt az egyes építési fázisokon.

Bővebben...

OZ Racer

Készült: 2010. augusztus 06. péntek
Írta: mezix

A Michael Storer féle PD Racer névváltozása. Bemutatkozik az OZ Racer!

Ha szeretnél építeni egy kisméretű, könnyen megépíthető és olcsó hajót, amely nagyszerű hajózási élményt nyújt, akkor az OZ Racert neked találták ki! A részletes, csaknem száz oldalas építési útmutató felér egy hajóépítési tanfolyammal és magában foglalja a modern hajóépítési módszerek többségét lépésről-lépésre tárgyalva.

Bővebben...

Optimist házilag

Készült: 2010. június 01. kedd
Írta: mezix

Megjelent az amatőr hajóépítők Web-oldalán Az Optimist nevű, kisméretű vitorláshajó építésének részletes leírása fotókkal és dokumentációval.

Bővebben...

Építsünk GIS-t!

Készült: 2010. április 19. hétfő
Írta: mezix

Megjelent a GIS (Goat Island Skiff) nagyszerű vitorlás hajó magyar nyelvű építési útmutatója!

Hossz: 4.73m
Szélesség: 1.52m 
Súly: 57kg – rétegelt lemezből készült hajó 
Vitorla mérete: 9.75 m2

Bővebben...

Itt a kezes bárka

Készült: 2010. január 07. csütörtök
Írta: mezix

Megjelent a HP kismotorcsónak - "kezes bárka" magyar nyelvű építési útmutatója. Megrendelhető a az amatőr hajóépítők weboldalán.

Bővebben...

Web-oldal nagygenerál kész!

Készült: 2009. november 30. hétfő
Írta: mezix

Örömmel jelentjük, hogy oldalunk megújult. A korábbi Weboldal szolgáltatásai (hajótípusok, technológia, link gyűjtemény, GYIK, stb.) mellett a futó projektek című menüpont alatt magyarországi hajók építését kísérhetjük figyelemmel.

Bővebben...

Kisvitorlás a láthatáron

Készült: 2009. augusztus 05. szerda
Írta: mezix

Ez úton jelentjük, hogy a PD Racer - egyszerű vitorláshajó magyar nyelvű építési útmutatója megrendelhető az amatőr hajóépítők weboldalán. Ajánlom figyelmetekbe az első magyarországi PD Racer építéséről szóló Weboldalt (itt).

Bővebben...

Megérkezett az Eureka 155

Készült: 2009. április 25. szombat
Írta: mezix

Örömmel jelentjük, hogy már megrendelhető a gyönyörű és nagyszerű evezési élményt nyújtó Eureka 155 kenu építési útmutatója magyar nyelven a hajoepitok.hu weboldalon!

Bővebben...