Joomla Gratis Templates by Best Web Host
  • Gyönyörű, házilag is megépíthető, nagy teljesítményű hajók
  • Amatőr Hajóépítők Éves Találkozója
  • Egyszerű hajóépítő technológiák
  • Építési útmutatók megrendelése
  • Projektek
Magyar nyelvű, részletes
építési útmutatók amatőr
hajóépítők számára.
Csatlakozz a Fórumhoz! Tedd
fel kérdéseidet, és konzultálj
tapasztalt hajóépítőkkel.
Mutasd meg saját kezűleg épített
hajódat a nagyvilágnak!
Regisztráld a Hajóregiszterbe!

Eureka versus SecPerc Kenu

Készült: 2015. január 05. hétfő
Írta: csaba_admin

Aki ezen a weboldalon böngészett, és az igényeinek leginkább megfelelő kenu építésén gondolkodott, biztosan mérlegelte már, hogy az Eureka vagy a SecPerc kenu lenne számára a legmegfelelőbb. A következőkben a döntésben szeretnénk segíteni.

Bővebben...

BETH - vitorlás kenu

Készült: 2014. november 13. csütörtök
Írta: mezix

Bemutatkozik Michael Storer egyik legszebb hajója a BETH vitorláskenu. A tervező sokáig dédelgette egy könnyű kenuvitorlás terveit. Egy olyan hajót szeretett volna létrehozni, amely teljesítményben megfelel a modern dingiknek, viszont keskeny, könnyű, és egy személy által is egyszerűen kezelhető mind a vízen, mind a szárazföldön.

Bővebben...

Elindult a Hajóregiszter!

Készült: 2014. máj. 26. hétfő
Írta: mezix

Kedves Hajóépítők!

Örömmel jelentjük, hogy elindítottuk Magyarország első, amatőr hajóépítők számára készített hajóregiszterét. Mutasd meg saját kezűleg épített hajódat a nagyvilágnak! Regisztráld vízi-járművedet az Amatőr Hajóépítők Hajóregiszterébe!

Bővebben...

Mini vitorlás-jacht nem csak őrülteknek

Készült: 2014. február 26. szerda
Írta: mezix

„Nem kell kőgazdagnak lenned, hogy lehessen egy jachtod, csak egy kis játékos kreativitás szükséges”
A finnországi Perttu a SecPerc és az OZ Racer megépítése után teljes titokban áttervezte az OZ-t és egy újszerű kabinos hajóval, az alig két és fél méteres vitorlással, az Ocean Explorerrel állt elő. 

Bővebben...

Harmadik Amatőr Hajóépítő Találkozó 2014 július 12-13

Készült: 2014. február 20. csütörtök
Írta: mezix

Köszönjük a részvételt mindenkinek. Ezen a hétvégén igazi közösség született, egy országos, határokon is átnyúló, lelkes, hajóépítő közösség. Egy olyan közösség, amelyet nem csak a közös érdeklődés, a hajók építése tart össze, hanem most már a közös élmények, az együtt-hajózás emlékei és igazi barátság. Remek érzés látni ezt a fejlődést.

Bővebben...

Építsünk SUP-ot (stand up paddle)!

Készült: 2014. február 13. csütörtök
Írta: mezix

A stand up paddle (SUP) már hazánkban is egyre népszerűbb. Magas minőségi szintű deszkákat már lehet vásárolni, az árak viszont elég borsosak. Mint a legtöbb vízi járműnek, a SUP-nak is komoly amatőr hajóépítő rajongó-tábora van nemzetközi szinten. A házilag épített SUP-ok nemcsak szépek, de legalább olyan jók is, mint a gyári modellek. Megépítésük nem kíván átlagos amatőr hajóépítő tudásnál többet.

Bővebben...

Nyírfakéreg kenu - Egy darabka indián történelem

Készült: 2014. január 30. csütörtök
Írta: mezix

Hazánkban talán kevésbé ismert kenutípus a nyírfakéreg kenu, amely tulajdonképpen a mai kenuk ősének is tekinthető. Használata kevésbé, építési módszere talán még annyira sem ismert, ezért a következőkben összefoglalom a legfontosabb tudnivalókat, hátha egy napon itthon is kedve támad valakinek nyírfakéreg kenut építeni.

Bővebben...

A modern amatőr hajóépítés ABC-je

Készült: 2013. szeptember 26. csütörtök
Írta: mezix

A következő cikket Márkus István írta, és a Porthole Magazinban is megjelent. 
Az amatőr (a francia amateur „szerető, kedvelő” szóból, az amer „szeretni” igéből) vagy műkedvelő olyan személy, aki nem foglalkozásszerűen, hanem kedvtelésből – hivatalos (szak)képesítés nélkül – végez adott tevékenységet.

Bővebben...

Hajóépítési sikerek secperc alatt

Készült: 2013. szeptember 06. péntek
Írta: mezix

Pont három éve mutatkozott be a SecPerc Kenu az amatőr hajóépítők első magyarországi weboldalán a hajóépítők.hu-n. A prototípus megépítése után majdnem két év telt el, mire megépültek az első hazai kenuk. Michael Storer egyszerűen és olcsón megépíthető hajója csak lassan győzte meg a kenura vágyókat.

Bővebben...

Hajók szállítása a szárazföldön

Készült: 2013. augusztus 18. vasárnap
Írta: mezix

A hajoepitok.hu weboldal fóruma már évek óta működik, és komoly mennyiségű hasznos beszélgetés, eszmecsere, képmegosztás, beszámoló stb. történt. Nem kevés hajóépítés iránt érdeklődő olvasónk órákat tölt azzal, hogy a fórum különböző bejegyzései segítségével fejleszti tudását, így készítve föl magát a saját hajóépítő projektjére.

Bővebben...

Második Amatőr Hajóépítő Találkozó 2013

Készült: 2013. június 24. hétfő
Írta: mezix

KÖSZÖNJÜK A RÉSZVÉTELT! Ismét egy sikeres hajóépítő találkozót tudhatunk magunk mögött. Jó szél, remek kikötő, kiváló vendéglátás, nagyszerű hangulat, és még egy kis izgalom is jutott nekünk ezen a hétvégén a Fertő tónál.

Bővebben...

Beszéljünk az outriggerről!

Készült: 2013. máj. 24. péntek
Írta: mezix

Már nem egy hajóépítő említette nekem, hogy kenuja nem elég stabil, nehéz belőle horgászni, vagy éppen fürdeni. Többen szeretnék kipróbálni a vitorlázást is, de nem akarnak, vagy nem tudnak saját vitorlást építeni/venni, viszont van egy kenujuk, amelyet szívesen vitorlásítanának.

Bővebben...

Programok 2013-ban

Készült: 2013. április 12. péntek
Írta: mezix

A 2013-as év tele volt programokkal. Együtt hajózás folyókon, tavakon, amatőr hajóépítő találkozó, kiállítások, és még sok minden más.

Az Amatőr Hajóépítők Közössége már nem csak a világhálón működik és fejlődik, hanem egyre többször személyes találkozók során különböző spontán vagy szervezett programok keretében is.

Bővebben...

Egy 4.0m dayboat építése

Készült: 2013. április 16. kedd
Írta: mezix

Fűz András (fuge76) hajóépítő már korábban is bizonyította tehetségét az Eureka 155 kenu megépítésével, amivel az első Amatőr Hajóépítő Találkozó hajó-szépségversenyét is megnyerte. András legutóbb egy lengyel hajótervező ingyenes terveit felhasználva építette meg 4 méteres dayboat-ját. Lássuk az építés összefoglalóját. A projektet végigkísérő blogot EZEN a linken lehet elérni.

Bővebben...

BalatonProa - Lehet más a vitorlázás

Készült: 2013. február 28. csütörtök
Írta: mezix

A következőkben Kardos Gábor tanulmányát közöljük, amelyet eredetileg a sailing.hu weboldalon tett közzé. Gábor találmánya a hagyományos polinéz Proa magyarországi bemutatásán túl a közösségi hajóépítés, és a balatoni proaversenyek meghonosítása is. A proa egyébként egy polinéz eredetű hajótípus, amelynek két különböző méretű hajóteste van és vitorlával is rendelkezik.

Bővebben...

Kenuk (és kajakok) vitorlás meghajtása

Készült: 2012. december 26. szerda
Írta: mezix

Kenura szerelhető vitorla ötlete gyermekkori vízitúra élmények során alakult ki bennem a Tiszán vagy a Dunán. A jó társaság, és talán némi lustaság vitt minket arra, hogy sátrat, lepedőt, napernyőt, stb. kifeszítve energiát és időt spóroljunk.  Ezen kívül gyakran láttam hazai vizeken a kelet-német gyártmányú vászon kajakot (faltboot), amelyhez több féle gyári vitorlakészlet is kapható volt. 

Bővebben...

Noé atyánk nyomdokain, avagy építsünk hajót a pusztában!

Készült: 2012. december 19. szerda
Írta: mezix

A következőkben Sztojka László cikkét olvashatjuk, amelyet a Porthole oldaláról vettünk át. László építette a díjnyertes Ness Boat-ot. Nem tagadhatjuk, hogy az amatőr hajóépítés történelmi gyökerei igen mélyre nyúlnak vissza, hiszen említett ősapánk sem bírhatott több szakértelemmel a hajóépítés terén, mint egy mai átlag közép-európai polgár. Ő is megkapta a sugallatot, hogy hajót kell építeni, és én is, bár az én sugallatom kétségkívül profánabb eredetű volt.

Bővebben...

Új Storer hajó - Oz Racer RV

Készült: 2012. október 30. kedd
Írta: mezix

Megjelent Michael Storer legújabb hajója az OZ Racer RV. Ez a hajó nevéből is láthatóan az OZ Racer egy továbbfejlesztett változata felhasználói - visszajelzések, és bizonyos igényeknek megfelelően kialakítva. A hajó legszembetűnőbb újítása az oldalsó uszony, és a kétféle árbocszöget lehetővé tevő árboctámasz.

Bővebben...

Wakeskate építése házilag

Készült: 2012. augusztus 16. csütörtök
Írta: mezix

Ezzel a miniprojekttel egy kissé a hajóépítés határterületére tévedtem, de azért szerintem érdemes itt is megosztani.
Már két éve rágta a fülem az egyik kollégám, hogy építsek neki egy wakeskate-et. Idén nyáron végre rászántam magam, és utána néztem mi is az a wakeskate.

Bővebben...

Az első Amatőr Hajóépítő Találkozó 2012

Készült: 2012. máj. 23. szerda
Írta: mezix

Köszönjük a részvételt! Nagyon szépen köszönöm mindenkinek a részvételt az első magyarországi amatőr hajóépítő találkozón. Azt hiszem sikeres napot tudhatunk magunk mögött. Örülök, hogy ilyen sokan eljöttetek, különösképpen az ország másik feléről, és szuper, hogy ilyen sok hajót hoztatok.

Bővebben...

Shetlandi vitorlásbárka építése - beszámoló

Készült: 2012. április 18. szerda
Írta: mezix

Létezik-e profi hajóépítés amatőr szinten? Hát úgy tűnik igen. László bebizonyította, hogy időt, pénzt és energiát nem sajnálva, gondos tervezéssel, odafigyeléssel, maximális precizitással, és sok tehetséggel lehetséges egy művészi, és professzionális hajóépítő projektet lebonyolítani.

Bővebben...