Joomla Gratis Templates by Best Web Host
  • Gyönyörű, házilag is megépíthető, nagy teljesítményű hajók
  • Amatőr Hajóépítők Éves Találkozója
  • Egyszerű hajóépítő technológiák
  • Építési útmutatók megrendelése
  • Projektek
Magyar nyelvű, részletes
építési útmutatók amatőr
hajóépítők számára.
Csatlakozz a Fórumhoz! Tedd
fel kérdéseidet, és konzultálj
tapasztalt hajóépítőkkel.
Mutasd meg saját kezűleg épített
hajódat a nagyvilágnak!
Regisztráld a Hajóregiszterbe!

Amatőr hajóépítő 1x1

Készült: 2022. szeptember 01. csütörtök
Írta: csaba_admin

A több, mint 10 éve bővülő közösség új tagjai közül sokan határozzák el, hogy hajót építenek. Teljesen kezdőként nem könnyű megtenni az első vágást a fűrésszel vagy bekeverni az első adag epoxigyantát. Talán a legfontosabb, hogy elhiggyük magunkról, hogy képesek vagyunk megépíteni a hajót. Képzeljük el, hogy milyen jó lesz majd vízre tenni a saját kezűleg épített vízi járművünket!

Bővebben...

Variációk SecPerc kenura

Készült: 2021. augusztus 01. vasárnap
Írta: csaba_admin

Az amatőr hajóépítés egyik nagy előnye a benne rejlő innovációs potenciál. Az anyagok egyszerűsége és viszonylagos olcsósága miatt az ötletek megvalósítása könnyen kivitelezhető, legyen az egy hajótest módosítása, vitorlázat fejlesztés, vagy bármi más. A következőkben a 2021-es év Amatőr Hajóépítője Díj különdíjasának, Debreczeni Józsefnek a cikkét olvashatjuk a SecPerc kenu fejlesztéséről.

Bővebben...

A kajaképítésről és sok egyébről

Készült: 2021. július 19. hétfő
Írta: csaba_admin

A 2021-es Év Amatőr Hajóépítője díjak legszebb hajó kategóriájában a győztes Debreczeni Edit, aki egy gyönyörűen kivitelezett Barnabás XL kajakot épített.

Bővebben...

Már megrendelhető a Barnabás 15' kajak építési útmutatója!

Készült: 2020. augusztus 22. szombat
Írta: fuge76_admin

Bővebben...

Svertkupa 2020 – Szubjektív…

Készült: 2020. augusztus 17. hétfő
Írta: csaba_admin

Idén már harmadszorra indult a Svertkupa nevű, Zamárdiban rendezett nyílt, kishajós túraversenyen, az Amatőr Hajóépítők Közösségének kitűnő és mindenre képes csapata.

Bővebben...

Pilismaróti vitorlás hétvége

Készült: 2020. máj. 14. csütörtök
Írta: csaba_admin

 A hosszú téli „műhelyesték” (amit most még a kijárási korlátozás is tetézett) utáni csavargások során újra felfedeztük a Duna Pilismaróti-öblét vitorlázás céljaira.

Bővebben...

A skin-on-frame kajak építése

Készült: 2020. április 14. kedd
Írta: csaba_admin

Hagyományos stílus a mai világban

Mióta ráleltem a hajóépítésre, mint szabadidős tevékenységre, immár a tizenharmadik hajómat építem. Mindig újabb technikákra, hajókra és tervekre vadászom. Építettem lécpalánkolt kenukat, stich-and-glue és skin-on-frame kajakokat, no meg számtalan evezőt faragtam. 

Bővebben...

10 év, 100 hajó, 1000 ember

Készült: 2020. január 06. hétfő
Írta: csaba_admin

Nagyjából így foglalhatnám össze a 10 éve indult Amatőr Hajóépítők Közösségének jelenlegi státuszát.

Előre és visszatekintést már a hetedik évfordulónál is végeztem, de azóta annyi minden történt, hogy érdemes megemlékezni az Amatőr Hajóépítők Közösségének tizedik szülinapjáról is.

Bővebben...

Egy OZ Racer RV építése

Készült: 2019. november 22. péntek
Írta: csaba_admin

A következőkben István OZ Racer RV hajójának építéséről szóló élménybeszámolót olvashatjuk, amelyet a szerző blogjáról vettünk át.

"Az egész egy álmatlan éjszakával kezdődött úgy egy éve...

Bővebben...

Három szezon az OZ Goose-zal

Készült: 2019. november 08. péntek
Írta: csaba_admin

2017-ben építettem meg a WasserTrabi Kombi névre hallgató OZ Goose vitorláshajómat. Az elmúlt 3 szezonban rengeteget vitorláztam vele mindenféle vizeken és szélviszonyokban.

Bővebben...

Viola 14 vitorlás (kenu)

Készült: 2019. október 18. péntek
Írta: csaba_admin

"Ilyen állat nincs is! (Mondják a zsiráfra…) 4,3m hosszú, 6.5m2 vitorla és a hajótest összesen csak 29 kg!"

A következőkben olvassuk Juhász Jenő Viola 14 vitorláshajóval szerzett tapasztalatairól szóló írását. Ez a vitorlás kenu-dingi hibrid Michael Storer egyik legújabb vitorlás-koncepciója, amelynek második és harmadik példánya hazánkban épült meg.

Bővebben...

Amatőr Hajóépítők a BoatShow-n

Készült: 2019. február 06. szerda
Írta: csaba_admin

A 2019-ben az Amatőr Hajóépítők Közössége ismét meghívást kapott a BoatShow-ra, mint hivatalos kiállító. Ez nagy megtiszteltetés volt számunkra, de egyben kihívás is, hiszen fontosnak tartottuk, hogy színvonalas, érdekes és újszerű anyaggal lepjük meg a látogatókat, illetve az expóra kilátogató tagokat is.

Bővebben...

LadiX - az ideális horgászcsónak

Készült: 2018. október 26. péntek
Írta: csaba_admin

A LadiX építése már jó-pár évvel ezelőtt megfogalmazódott bennem. A hagyományos ladikok építési módszerét már több mint 10 éve elkezdtem tanulmányozni, és sokat gondolkodtam azon, hogyan lehetne házilag, belátható időn belül, és nem túl nagy anyagi ráfordítással egy ilyen hajót építeni.

Bővebben...

Friss és színes hírek az Amatőr Hajóépítők Közösségétől

Készült: 2018. augusztus 16. csütörtök
Írta: csaba_admin

A 2018-as év tele van eseményekkel, érdekes történésekkel. A dolgok sebessége miatt sokszor nincs idő megfelelően publikálni a történéseket. A Facebook-on mindig mindent megosztunk, de a közösségi média sajátosságai miatt az információ hamar elvész, vagy átalakul, illetve sokan nem is követik.

Bővebben...

Rendhagyó Találkozó hatalmas csapatással

Készült: 2018. máj. 09. szerda
Írta: csaba_admin

Az idei Amatőr Hajóépítő Találkozó egészen más stílusban zajlott, mint azt terveztük. Idén terveim szerint rekordot döntött volna a résztvevők száma, vitorlásversenyt, drón-felvételes hajófelvonulást, és még sok minden mást terveztem.

Bővebben...

Alakul a Barnabás flotta - egy otthon is megépíthető kajak sikertörténete

Készült: 2018. április 20. péntek
Írta: fuge76_admin

Izgalmas érzés, mikor egy általad tervezett hajót másvalaki is megépít. Ilyenkor mindig izgatott vagyok és várom az első vízretételt és az építő első reakcióit.

Bővebben...

Az OZGoose felfedezése

Készült: 2017. november 16. csütörtök
Írta: csaba_admin

A következőkben az amerikai amatőr hajóépítő Ian Henehan Duckworks-ön is megjelent cikkének fordítását olvashatjuk, aki az OZGoose felfedezését osztotta meg az olvasókkal.

Bővebben...

Egy amatőr hajóépítő sarudi élményei

Készült: 2017. július 18. kedd
Írta: csaba_admin

Egy nagyváradi amatőr hajóépítő, Kiru tollából született meg a következőkben olvasható beszámoló a hatodik Amatőr Hajóépítő Találkozóról. Köszönjük a cikket, Gigi Tolannak pedig a fordítást!

Bővebben...

Egy kis vitorlázás, néhány tanulsággal!

Készült: 2017. július 18. kedd
Írta: csaba_admin

A következőkben Juhász Jenő cikkét olvashatjuk, akinek kalandos vitorlázásban volt része a Velencei tavon saját építésű OZ Racer-ével. Jenő már őt éve teszteli Michael Storer világszerte sikeres hajóját, sokszor szinte extrém körülmények között vitorlázó társai nem kis elismerése mellett. Lássuk a sztorit:

Bővebben...

Hatodik Amatőr Hajóépítő Találkozó - beszámoló

Készült: 2017. július 11. kedd
Írta: csaba_admin

A hatodik Amatőr Hajóépítő Találkozót idén a meseszép Tisza tavon, a sarudi Élményfaluban rendeztük meg. A Találkozóra 4 országból csaknem hatvan hajóépítő és családtagjaik jöttek el rengeteg gyönyörű kézzel épített hajóikkal. A Találkozót július 1-én szombaton kezdtük, de aki már pénteken megérkezett, az egész éjszakás viharos-esős idő után aggódva figyelte az eget, és az időjárás-jelentést.

Bővebben...

Hatodik Amatőr Hajóépítő Találkozó

Készült: 2017. június 08. csütörtök
Írta: csaba_admin

Idén hatodik alkalommal rendezzük meg az Amatőr Hajóépítő Találkozót. A tavalyi Velencei-tavi és előtte a Fertő tavi találkozók után most a Tisza tóra megyünk. A Sarudi Élményfalu, kikötő és strand lesz a rendezvényünk helyszíne.

Bővebben...