Joomla Gratis Templates by Best Web Host

Egy Shetlandi halászbárka építése

A következőkben Sztojka László nevű hajóépítő részletes beszámolóját olvashatjuk egy Shetlandi vitorlásbárka építéséről.

Adatok :

- teljes hossz : 5m
- szélesség : 1,57 m
- tömeg : 100 kg
- vitorlafelület : 9,48 m2
- vitorla opciók: gunter sloop, balanced lug
- típus: double ender beachboat, vagyis tengerparti használatra szánt „duplavégű”
- konstrukció: glued lap plywood, vagyis egyszerűsített clinker
- tervező : Iain Oughtred

Bővebben...

Az építés - első rész

Stratégia

A legtöbb építő helyhiánnyal küzd, így én is. A hajótest a műhelynek egy 7x3 m-es területén épül, úgy, hogy épp csak körbe tudom járni. Abból indultam ki, hogy ha előbb megépítem a hajótestet, akkor amíg a végén a sok apróságot elkészítem hozzá, folyton útban lesz a hajó. Ezért úgy gondoltam, hogy amit lehet, elkészítek előre kényelmesen és utána fogok neki a hajótestnek. Egyszer tehát elkészült az uszony (svert), kormányszerkezet, orrtőke, fartőke gerinc, merevítő fenékbordák, árboc, vitorlarudak, kormányrúd, evezők, üléspadok, összetoldottam a rétegelt lemez táblákat, ezután következett az építőváz, majd a palánkozás.

Bővebben...

Az építés - második rész

Palánkozás

Minden egyes palánkhoz sablont kell készíteni, pontosabban páronként egyet és az átforgatva mindkét oldalon használjuk. A fenéklemezzel, vagyis egyes palánkkal kezdünk. A következő palánkpár sablonját csak az első palánkpár fölragasztása után lehet elkészíteni, majd meglátjuk, miért. A sablont 4mm rétegelt lemezből készítettem. A ráhagyással szabott lemezt apró szeggel fölszegeztem az építővázra, az építőbordákról átvittem a jelöléseket, majd levettem és a földön hosszú, rugalmas fenyőléccel megrajzoltam a kontúrokat. Kivágtam, a széleket pontosra gyalultam, majd a kész sablont visszaszegeztem a hajóra ellenőrzés végett.

Bővebben...