Joomla Gratis Templates by Best Web Host

GIS - Az anyagok

Én meranti rétegelt lemezt használtam a hajóhoz. Ennek szép színe, mintázata volt (mégis csak egy trópusi fafaj, nem pedig egy nyír furnér) és alkalmas is a hajóépítéshez. Nem mellesleg ésszerű áron be is lehetett szerezni. Szerintem egyébként simán meg lehetne csinálni nyírből is, bár úgy nehezebb lenne, de bizonyára olcsóbb is. A lécek kivétel nélkül fenyőből voltak. A méretük így is olyan, ami kereskedelmi forgalomban nem kapható. Ezért mindet úgy kellett méretre vágatni asztalossal, vagy saját magamnak elkészíteni. Sajnos keményfából léceket reménytelen volt szerezni, főleg hablécnek ilyen hosszban. Remélem, így is elég erős és tartós lesz.

A műgyantát az Alvinplast-nál vásároltam. Ahogy látom, ezt az oldal is ajánlja, ahogy a Noviá-t is. Náluk pedig az üvegszövetet és a szalagot szereztem be. Arra figyeljetek, hogy a bolti áraik messze olcsóbbak a webshopnál. Szóval érdemes bemenni személyesen! Én személy szerint nem használtam el 12 liter epoxit és a hozzá való térhálósítót. Szóval ez a mennyiség biztosan elég lesz. Sűrítő por helyett pedig a csiszológépből vett port használtam, tökéletes!

Ezen a linken megtalálható a szükséges anyagok listája

A vitorlához takaróponyvát szinte bárhol lehet kapni. Sajnos probléma általában a színével van. Ki akar sötétzöld vitorlát??? Fehéret nem kaptam, de kiegyeztem egy szép kék színnel, ez még megy is a hajóhoz. Rigliket és beütőt ponyvakészítő cégeknél lehet kapni.

Festéshez belülre csónaklakkot használtam, kívülre pedig zománcfestéket alapozóval. Az egyenetlenséget kitöltéséhez lehet használni olajos fatapaszt.

Szerszámok

A hajó építése során sokféle szerszámmal ismerkedhetünk meg. Talán a legfontosabb közülük a dekopír fűrész, Azt hiszem, ez az a szerszám, amelyet a legtöbbet használtam és nélküle nem tudtam volna elképzelni a hajóépítést. Számomra a másik fontos eszköz a csiszológép volt. Nekem kétféle is rendelkezésemre állt. Igazából a kis, háromszög alakú rezgőcsiszolót szerettem a legjobban. Ez könnyű volt, befért mindenhová és elég hatékonyan dolgozott. Csak a nagy felületekhez használtam az excenterest. A kézi elektromos gyalu is nagy segítség volt, de szerencsémre tudtam használni rendes állványos gyalugépet is. Emellett hasznos volt még a felsőmaró, ezzel nagyon szép és precíz felületeket lehetett létrehozni. Persze használtam még egy csomó kézi szerszámot is (fűrészt, csiszolót, gyalut, stb.). Es végül, de nem utolsó sorban, amit szeretnék megemlíteni, hogy sosem lehet elég pillanatszorítónk. Amikor azt hinnénk, hogy ennél már nem lehet többre szükség, akkor még mindig jó volna pár plusz darab.

Összefoglalásként csak annyit, hogy a dekopír fűrész és a csiszoló volt számomra a két legfontosabb eszköz. A szerszámokból pedig nem muszáj a legdrágábbat megvenni. Teljesen megfelel a megbízható közepes kategória is. Természetesen olcsó gagyival nem lesz öröm a munka, inkább csak szenvedés …

Tovább