Joomla Gratis Templates by Best Web Host

Rólunk

Mezei Csaba a nevem, 40 éves amatőr hajóépítő vagyok Budapestről, és én hoztam létre a www.hajoepitok.hu nevű weboldalt. Végzettségem alapján angol-testnevelés szakos tanár vagyok, de rendelkezem vízitúra-vezetői, és életmentő képesítéssel is. Jelenleg a CEEweb nevű természetvédelemmel foglalkozó civil szervezetnél dolgozom, hobbim a hajózás, hajóépítés.

2007-ben találtam rá a Michael Storer által működtetett 'woodworks' fórumra, amikor házilag megépíthető, egyszerű hajókkal kapcsolatos információkat kerestem. Később megrendeltem Storer Eureka 155 nevű kenujának építési útmutatóját, és 2008 nyarán meg is építettem az első hajómat. Ezek után az OZ Racer (korábban PD Racer) nevű egyszerű vitorlás hajót kezdtem összerakni. Később összeismerkedtem Michael Storerrel, aki felkért, hogy fordítsam le néhány útmutatóját és terjesszem az "igét" kicsiny hazánkban is.

A közösség

Az Amatőr Hajóépítők Közösségének létrehozásával (2009-ben) az amatőr hajóépítés magyarországi terjesztését tűztem ki célul. A koncepció lényege, hogy otthoni, barkács körülmények között, kézi szerszámokkal, olcsó alapanyagokból is meg lehet építeni egy valódi hajózási élményt adó sporthajót, legyen az kenu, kajak, csónak vagy vitorlás hajó. Az építéshez nincs szükség különösebb tudásra, egy kis utánajárás után bárki megépítheti a kiválasztott hajót. A Web-oldal fórumán lévő tagok szívesen osztják meg egymással tapasztalataikat; az évek alatt felhalmozott diskurzusok kezdő hajóépítőknek hasznos olvasnivalóval szolgálhatnak.

Az oldalon megrendelhetők úgy nevezett építési útmutatók, amelyek néhány ezer forintba kerülnek – a befolyt összeg a hajótervező szerzői jogdíjára és a Web-oldal fenntartására fordítódik – a „vállalkozás" alapvetően nem nyereségorientált. Jelenleg 11 Storer-féle hajótípussal foglalkozunk, valamint Fűz András (Füge) két kajak tervét is meg lehet rendelni. A jövőben bővülni fog a paletta az igényeknek is megfelelve.

A további tervek között szerepelnek, többek között, hajóépítő készletek forgalmazása, sportegyesület alapítása, és még sok minden más is. Az elmúlt évek során kialakult közösség eddig már hétszer találkozott szervezett formában (Amatőr Hajóépítő Találkozó); illetve szerveztünk már két közösségi hajóépítő workshop-ot is.

2015-ben először kiállítóként is jelen lehettünk a BoatShow-n:


 

Michael Storer 2013-as üzenete a magyar hajóépítőknek:  

Szeretettel üdvözlök mindenkit!

Az online közösségek alapvetően jók, de ha személyes eseményekké fejlődnek, mint ez is itt, az még annál is sokkal jobb, mert lehetőséget teremtenek a közvetlen véleménycserére, egymás munkáinak megfigyelésére, és személyes kapcsolatok kialakítására.

Ebben a pillanatban én a Fülöp szigeteken tartózkodom, és egy Magyarországihoz hasonló hajóépítő közösséget segítek. Az itteni közösség (pinoyboats.org) hasonló dolgokat csinál, és hasonló problémákkal néz szembe, mint a hajóépítők.hu csapata. Amikor Csaba és néhány más ismerőse Szlovéniából és Romániából elkezdett hajókat építeni, akkor a például az epoxit csak 200 kg-os, hordós kiszerelésben lehetett kapni (ha egyáltalán lehetett). A helyi kereskedelem nem volt felkészülve a hobbiszerű hajóépítés kiszolgálására. A kialakuló csoportok – főleg, ha azok a hangjukat is hallatják – a hozzájuk kapcsolódó gazdaság, vagy a szolgáltatások fejlődését is ösztönzik.

Az előbb említett Fülöp szigetek másik hasonlósága a Közép-Kelet Európai régióhoz, hogy a hajózásnak komoly hagyományai vannak. A filippínók hagyományosan sok mindent szállítanak hajón, mert ezzel a hatékony közlekedési eszközzel olcsón, sok embert és árut tudnak szállítani, helyi közösségeket ellátva étellel, orvossággal vagy éppen szolgáltatásokkal.

Bár a hagyományok lassan eltűnnek, és a történelem is elvész, olyan csoportok, mint ez is, életben tarthatják ezeket a hagyományokat, a hajóépítést, hajózást, és a közösségek erejét. Ez egy csodálatos dolog, ami segíti a kultúra gazdagságának és örökségének megőrzését. Izgatottan várom a magyar és más hasonló közösségek további előmenetelét.

A legjobbakat kívánom nektek a hajóépítő-találkozókhoz, amelyek még nem nőttek túl nagyra, de a jelentőségük figyelemreméltó.