Joomla Gratis Templates by Best Web Host

PikkPakk rigg

PikkPakk rigg - Kenura vagy kajakra felszerelhető egyszerű vitorlázat.
(A rigg vagy vitorlázat a vitorlás hajó árboc(zat)ból, kötélzetből és szerelékekből álló része)

  • Bármilyen kenu vagy kajaktípusra felszerelhető
  • Három különböző méretű vitorla terveivel
  • Felhajtható oldalsó uszony (svert)
  • Otthoni körülmények között is könnyen elkészíthető "lugger" vitorlázattal
  • Jól illusztrált, színes építési útmutató

A kajakokra és kenukra szerelhető vitorlázatnak három fő típusa létezik:

- Vannak a kiegészítő meghajtást biztosító elsősorban hátszelezésre való vitorlák.

- Vannak a nagy teljesítményt biztosító riggek (pl.: BETH) – kifejezetten vitorlázásra gyártott kenukra szerelve

- A két előbbi típus között félúton van a harmadik, kevésbé elterjedt, de annál izgalmasabb típus – olyan vitorlázat, ami meghagyja a kenu/kajak eredeti (evezős) funkcióját, viszont olyan extra képességekkel ruházza fel azt, hogy a hajós akár szélbe, szél felé is vitorlázhat. A készlet tartalmaz egy megfelelő méretű uszonyt (svertet) is, amely a szélbe haladást teszi lehetővé.

A PikkPakk rigg a harmadik csoportba tartozik. A kifejezetten erre a célra épített vitorlás hajók teljesítményét nyilván nem éri el, viszont méreténél fogva könnyen elcsomagolható, ha a szél nem fúj – könnyedén folytathatjuk az utunkat evezve. A vitorla tervezése és az uszony miatt a PikkPakk riggel felszerelt hajó valódi vitorlázási élményt nyújt.A kenukra, kajakokra szerelhető egyszerű vitorláknak nagy rajongótábora van világszerte. Több komoly cég is foglalkozik komplett készletek gyártásával és árusításával, több könyv is íródott a témában, valamint több országban léteznek kifejezetten erre a sportra szerveződött közösségek, klubok.

Michel Storer „Drop-in” riggjét már többen megépítettek és a legtöbb visszajelzés nagyon pozitív volt. A valódi vitorlázási élmény mellett a készlet könnyű elcsomagolhatóságát is gyakran kiemelték a hajóépítők.

A PikkPakk rigg építési útmutatója számos párhuzamos lehetőséget felvázolva mutatja meg az építőnek, hogyan lehet egy evezős hajót vitorlával felszerelni. A hajóépítők tapasztalatai alapján (amelyet a fórumon vitatunk meg) az útmutató is folyamatos frissítésen megy keresztül.

Az útmutatóban lévő különböző méretű vitorlák megfelelnek a különböző igényeknek és tudásszintnek. A kisebb vitorlát azoknak ajánljuk, akik még sosem vitorláztak, de szeretnék kipróbálni ezt a nagyszerű módját a hajózásnak. A nagyobbik vitorlaméret hatékonyabb haladást biztosít, de a nagyobb felület nagyobb odafigyelést, több tapasztalatot igényel. Az extra nagy vitorla haladóknak ajánlott, illetve oldaltámasszal támogatott hajókhoz.A PikkPakk rigg építési útmutatójának megrendelése

Kapcsolódó fórumtéma