Joomla Gratis Templates by Best Web Host
  • Gyönyörű, házilag is megépíthető, nagy teljesítményű hajók
  • Amatőr Hajóépítők Éves Találkozója
  • Egyszerű hajóépítő technológiák
  • Építési útmutatók megrendelése
  • Projektek
Magyar nyelvű, részletes
építési útmutatók amatőr
hajóépítők számára.
Csatlakozz a Fórumhoz! Tedd
fel kérdéseidet, és konzultálj
tapasztalt hajóépítőkkel.
Mutasd meg saját kezűleg épített
hajódat a nagyvilágnak!
Regisztráld a Hajóregiszterbe!

Szólókenuzás saját építésű hajóval

Készült: 2016. november 15. kedd Írta: csaba_admin

Hallotatok már a „freestyle” kenuzásról? Úgy gondolom ez a téma sok amatőr hajóépítőt érdekelhet. Én már próbáltam a tavasszal épített kanadai fa-vászon kenummal, nekem nagyon tetszett. A következőkben Kis András, az Eventus Kenuklub vezetőjének hitvallását olvashatjuk.

„Hitvallás? Küldetés?

2007-ben a neten böngészve néhány furcsa filmre bukkantam. Egy úriember egy szóló kenuban, talpig ünneplőben, két térden térdelve furcsa figurákat mutatott be, máshol egy vegyes páros tette ugyanezt, mindezt zenére, peremig megdöntött hajóval, hihetetlen eleganciával.

Öreg kenus vagyok én, tetszett is, mi ez nekem, nosza essünk neki….. azóta is tanulom…

Beleástam magam az amerikai ’freestyle canoe’ és a kanadai stílus (’classic canadian style’) világába, és kinyílt egy teljesen új világ, egy új történet, szép lassan összeállt jelen és múlt, az evezve hajtott kishajók formai és funkcionális evolúciója.
Egyre világosabb lett, hogy versenysportunkkal ugyan a világ tetején vagyunk, mégis keveset tudunk sikersportunk egészen közeli történetéről is, és milyen keveset használunk a mai létező rekreációs kultúrákból, azokról csak másod-harmad kézből, a Net segítségével szerzünk ismereteket utólag, így nem is épült bele rekreációs kultúránkba.

Az is kiderült, hogy időben és térben is egészen közel vannak hozzánk az evezésnek ezek a formái, melyek a funkcionális sík-, és vadvízi kenu használattól a rekreáció és sport felé vezető úton alakultak ki, máig élnek, és ismeretlen élményeket, öröm forrásokat rejtegetnek. Merthogy a hajóépítés és evezés technika kezdeti ösztönös, tapasztalati úton való kialakulása után a történet felgyorsult, a “rongy kenut” (így nevezte az amerikai elit a nyírfakéreg kenut) felváltó fa kenu térhódítása után 1880-90-re a kenu kiemelkedett addigi, kb. a talicskával azonos értékű besorolásából. Bevonult a rekreációs világba, oda stabilan beágyazódott, a hajóépítésben pedig az addigi anyagfelhasználás centrikus szemlélet mellett megjelentek most már a felhasználás mikéntjére optimalizált formai kísérletek és kezdett kialakulni egy egységes és tudatos evezéstechnikai alapkészlet.


- Az alapegység a tradicionálisan 6 m-nél általában rövidebb egy kenu/két ember felállás.
- Ebből nő ki az 1610-es évektől a voyageur kenuk elől-hátul kormányzása
- Evezéstechnikai értelemben ebből alakult ki a klasszikus kanadai szóló stílus (Omer Stringer), amelyben az első és hátsó ember munkáját egy kenus is képes elvégezni, az evezés változtatható összetevőit céljai szerint tudatosan adaptálva (Reg Blomfield)
- E virtuozitás és az igen magas szintű móka evezés Bill Masonon filmjein és könyvein és technikai alapvetésén keresztül jutott el hozzánk, az ő vadvízi adaptációja és a szóló túrázás romantikája ikonikus értékű egész Európában.
 -És ebből a freestyle kenu.

Európa a Kanada feltárása során a prémkereskedelem által kizárólagosan használt nyírfa kéreg kenu utódát, a fa-vászon kenut ismerte meg. A voyageur kenuk elől-hátul kormányzása lett az alapja a klasszikus alapformának: egy kenu/két ember. A zabolátlan vizeken ez a felállás tette lehetővé a kis kenuk elől-hátul kormányzását is.

- John MacGregor Rob Roy nevű kajakja Európában, de főleg az USA-ban felrobbantotta a nyiladozó rekreációs világot, hallatlan népszerűsége először a vitorlás kajak felvirágzását hozta magával (Nautilus I-IV), majd ezt követte a zárt és nyitott kenuk, azaz a kajak és a kenu versenyosztályok szétválása, kialakulása (könyve a "Thousand Miles in the Rob Roy Canoe on Rivers and Lakes of Europe" itt olvasható - angolul).
- Harry MacKendrick 1890-ben - bár kajak lapáttal, de elsőként versenyez fél térden evezve, testvére a New York Canoe Club vezetőjeként a versenyeken külön választja és definiálja a vitorlás kajakot, a kajakot és a kenut.
- Reg Blomfield virtuóz trükkökön keresztül népszerűsítette a klasszikus evezéstechnikát, az elsők között tanítva az ön-, és társmentés fortélyait.
- Omer Stringer kanadai vízi vezető kitalálta és elsőként kidolgozta a szóló kenuzás kanadai stílusnak nevezett síkvízi technikai alapvetését, ehhez megépítette az optimális kenut és lapátot, Gyerektábort alapított, ahol megkezdte technikája oktatását, ezután már szólóban is képessé vált a kenus a hajó orrára, farára egyaránt erőt közölni (a története itt - angolul).
- Bill Mason kidolgozta az első, és azóta is alapvető kenuiskolát és tökélyre vitte azt vadvízen is.
- Mike Galt megépítette az első tudatosan, funkcionálisan tervezett szóló kenut,
- Pat Moore kidolgozza a formák, az áramlás, mélyebb összefüggéseit, Dave Curtis, David Yost és John Winters pedig megtervezik a azokat a szóló kenukat, amelyekben már évezredek tudása halmozódik fel, mára a szóló kenuzást a rekreációs evezés alapegységévé téve.

A ’style’ evezés tehát egy választható eszköz, egy sajátos nyelv, egy olyan szint, amely a tudás megszerzésén keresztül a történettel való azonosulást is jelenti. Az alapkészségek megszerzése után a szóló és páros evezés gyakorlatilag egy közös családba tartozik, egy magasabb, tudatosabb, értőbb szintre emeli a rekreációs evezést. A freestyle kenu e funkcionális, technikailag kimunkált és átélt evezési stílusnak egyfajta esszenciája, attól kicsit már elemelkedik, egy magáért való technikai játék, mely magában hordozza az egész történetet, az összes vadvízi technikai elemet, az állandó és teljes kontrollt, a hajóforma, az áramlás, a bevitt és kivett energiák harmóniáját.


---

2008-ben Németországban megismerkedtem Jörg Wagnerrel, aki behozta Európába a ’style’ evezést és a ’freestyle’ kenuzást, majd Hollandiában Wagner tanítványától, a legjobb európai ’freestyle’ kenu oktatótól, Mark Maiertől tanultam.
Azóta csináljuk. –juk, mert akit tudok, igyekszem megfertőzni vele.

Az Eventus Egyesület pedig ehhez igyekszik kereteket biztosítani, hajókkal, kurzusokkal, jó szóval.

Az elődöktől megkaptuk az eszközt, sikeresek lettünk, de nem kaptunk hozzá gyökereket. A ’style’ evezés kialakulásának feltárása és elsajátítása egyfajta azonosulást jelent múlttal, kultúrával és jelennel. A szóló (és páros) ’style’ evezés köti össze a tengerentúli és az európai nyugatot velünk, és még régebbről is eredeztet, a funkcionális ősiséggel, a kenu készítés és használat hajnalával kapcsol össze. És ez helyez el bennünket hiányzó láncszemként remélhetőleg az amatőrök és a profik közé, ez ad nekünk egy érvényes identitást. Az elődökkel, a történettel való azonosulást és az ebből fakadó élmények átélését jelenti számomra a szóló (és páros) kenuzás.

A szóló (páros) kenuzás tehát hangulat, technika, tudás, együtt és külön, felszálló füst, tűzbe révedő tekintet, funkcióöröm, béke.

A SzólóKenu Közösség egy hasonló érdeklődésen alapuló laza, amatőr közösség, ahol jól érezzük magunkat, mert azt csináljuk, amit szeretünk. A júniusra tervezett (első) találkozó pedig egy lehetőség arra, hogy tanuljunk egymástól, megmutassuk kincseinket, megéljük a vágyainkat és elinduljunk egy közös és egységes úton, barátkozzunk, élvezzük amit csinálunk. Nincsenek ügyetlenek és profik, csak vizet, kenut szerető emberek vannak. Így lesz folyamatos a mi jelenünk, így ágyazódik bele kajak-kenu kultúránk a saját gyökereibe. Ha ez küldetés, hát legyen.

A találkozón előadásokat, szakmai beszélgetéseket, tábortüzezést, evezéstechnikai kurzusokat tervezünk.
A sok lehetséges téma közül néhány:
Egy kis szóló kenu történet - Szóló túrázás: felszerelések, férfias játékok - Freestyle kenu - Canadian style. (Egy új rekreációs evezés forma, egyfajta móka-evezés, azaz hogyan tölts el kellemes és hasznos órákat a vízen - párban is). - Egy kis hajó anatómia, hajótípusok, lapáttípusok - Kenuiskolai játékok - Büszkeségem - sóvárgásom: Az én kenum

Eventus KenuKlub - SzólóKenu Közösség”

Kíváncsian várjuk a közösség fejlődését akár szemlélőként, akár aktív tagként. Biztosan sok Eureka, SecPerc építő mélyedne bele szívesen ennek a stílusnak a részleteibe.

A közösség Facebook oldala

Egy kapcsolódó fórum, ahol továbbiakban beszélgethetünk erről a témáról