Joomla Gratis Templates by Best Web Host
  • Gyönyörű, házilag is megépíthető, nagy teljesítményű hajók
  • Amatőr Hajóépítők Éves Találkozója
  • Egyszerű hajóépítő technológiák
  • Építési útmutatók megrendelése
  • Projektek
Magyar nyelvű, részletes
építési útmutatók amatőr
hajóépítők számára.
Csatlakozz a Fórumhoz! Tedd
fel kérdéseidet, és konzultálj
tapasztalt hajóépítőkkel.
Mutasd meg saját kezűleg épített
hajódat a nagyvilágnak!
Regisztráld a Hajóregiszterbe!

Hajós programok a 2015-ös idényre

Készült: 2015. április 15. szerda Írta: csaba_admin

FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM.

Kedves hajóépítők! Ahogy növekszik az Amatőr Hajóépítők Közössége, úgy lesz egyre nagyobb igény különböző programokra, eseményekre, ahol a saját építésű hajók bemutatásán túl lehetőség nyílik az együtt hajózásra is.

 

Kisebb csapatok hétvégi hajózásait a kapcsolódó fórumon mindig meghirdetjük, illetve ezúton is biztatjuk a kedves tagokat:

Legyetek ti is programszervezők; ha kiszaladtok a közeli tóra hasítani egyet, szervezzetek be más hajósokat is, mert együtt sokkal jobb!

A következőkben a 2015-ös év néhány nagyobb eseményhez kapcsolódó tudnivalót mutatunk be, amelyekre szeretettel várunk minden hajóépítőt, családtagot, és érdeklődőt. Az információ folyamatosan bővül, ahogy az adott esemény közeledik.

Korábbi programok:
Pünkösdi Evezőstúra (Esztergom-Budapest) - 2015.05.24-25. A túrát a Duna magas vízállása miatt lefújtuk, de idén mindenképpen szervezünk egy evezőstúrát. Részletek hamarosan.
Szentendre-Budapest Vitorlás Túraverseny - 2015.05.30. Részletek ITT.


Negyedik Amatőr Hajóépítő Találkozó - 2015.07.04-05. Fertő Tavi Vitorlás Szövetség Vízitelep (Fertőrákos)

kÖSZÖNJÜK A RÉSZVÉTELT! Beszámoló ITT.

Az előző években lebonyolított sikeres és családias hangulatú találkozók után idén már negyedik alkalommal jönnek össze az ország amatőr hajóépítői, hogy megmutassák, és kipróbálják saját kezűleg épített kenuikat, vitorlás hajóikat, és egyéb vízi járműveiket. A nem-hivatalos rendezvénynek a Fertő Tavi Vitorlás Klub ad otthont Fertőrákoson 2015 július 4-5-én.

Az esemény megszokott programjai (hajómustra, szépségverseny, örömhajózás) mellett a vitorlás-csapat ismét megpróbálkozik az osztrák oldal meghódításával. Az evezősök a nádlabirintuson keresztül szintén a sógorokat támadják (Ilmitz). Érdeklődőket is örömmel látjuk, a hajó nem előfeltétel.

Az eseményt nagyon rossz idő (szakadó eső, hideg, viharos idő) esetén lefújjuk legkésőbb július 2-án.

A program:

- Közösségépítés: hajószemle, ismerkedés, beszélgetés, hajószépségverseny
- Új hajó vízre tételi ceremónia (beszédekkel, pezsgővel)
- Külmotor tesztelés különböző hajótípusokkal
- Közös sportolás: Strandtól-strandig túra-verseny (az időjárástól függően, szombaton délután, v. vasárnap délelőtt), örömhajózás, ügyességi verseny
- Szakmai eszmecsere: olvasóklub, beszélgetés

A Találkozó 4-én 10:00-kor kezdődik, de a pénteken érkezők már elfoglalhatják sátorhelyeiket. A szombat délelőtti hajószemle és szépségverseny nevezés után a kora-délutáni ebédig örömhajózás, bemelegítés a vízen, ebéd után (megfelelő időjárás esetén) verseny, és túra, este pedig beszélgetés/pihenés, verseny-eredményhirdetés lesz. Vasárnap további hajózás várható.

Idén is készülnek pólók, amelyeknek látványterve itt látható. Idén lesz gyermek méret és női fazon is (a költség 2000 Ft/db). Utólag is rendelhető.

Regisztráció itt (határidő: június 26.)
(Aki nem szeretne regisztrálni, vagy csak beugrana, természetesen őt is örömmel látjuk, csak ez esetben a Vízitelep előtti parkolóban napidíjra kell számítani, illetve a megrendelt közös ebédből nem biztos, hogy jut.)

További részletek ezen az oldalon és a fórumon.

További információk:

Az általunk ajánlott túra/verseny útvonalak:

Evezőstúra: a pontos útvonalat hamarosan közzétesszük, de addig is:


Vitorlás túra


Megközelítés: Sopron felől, Fertőrákos tópart felé, a Strand úton. (További részletek a Szövetség honlapján.)

 

 

Háttér:
A hajóépítők.hu web-oldal és hajóépítő közösség 2008-as megalakulása óta többször felmerült az ötlet, hogy rendezzünk egy igazi vízparti, személyes, hajós összejövetelt. Egy találkozót azok számára, akiknek a hajóépítés a hobbijuk, gyakran megfordulnak a hajóépítők.hu weboldal közösségi fórumán, 'netán már meg is építettek egy csónakot, kenut, kis-vitorlást, vagy bármilyen hajót otthon, saját kezűleg, valamint szívesen meg is mutatnák egymásnak, és a szélesebb publikumnak. A 2012-es évben meg is rendeztük az első találkozót a Velencei tónál, amely nagyon jó hangulatúra sikeredett - már akkor felvetettük a folytatás lehetőségét.


Michael Storer 2013-as üzenete a magyar hajóépítőknek:

Szeretettel üdvözlök mindenkit, aki eljött a második Amatőr Hajóépítő Találkozóra!

Az online közösségek alapvetően jók, de ha személyes eseményekké fejlődnek, mint ez is itt, az még annál is sokkal jobb, mert lehetőséget teremtenek a közvetlen véleménycserére, egymás munkáinak megfigyelésére, és személyes kapcsolatok kialakítására.

Ebben a pillanatban én a Fülöp szigeteken tartózkodom 7 hónapig, és egy Magyarországihoz hasonló hajóépítő közösséget segítek. Az itteni közösség (pinoyboats.org) hasonló dolgokat csinál, és hasonló problémákkal néz szembe, mint a hajóépítők.hu csapata. Amikor Csaba és néhány más ismerőse Szlovéniából és Romániából elkezdett hajókat építeni, akkor a például az epoxit csak 200 kg-os, hordós kiszerelésben lehetett kapni (ha egyáltalán lehetett). A helyi kereskedelem nem volt felkészülve a hobbiszerű hajóépítés kiszolgálására. A kialakuló csoportok – főleg, ha azok a hangjukat is hallatják – a hozzájuk kapcsolódó gazdaság, vagy a szolgáltatások fejlődését is ösztönzik.

Az előbb említett Fülöp szigetek másik hasonlósága a Közép-Kelet Európai régióhoz, hogy a hajózásnak komoly hagyományai vannak. A filippínók hagyományosan sok mindent szállítanak hajón, mert ezzel a hatékony közlekedési eszközzel olcsón, sok embert és árut tudnak szállítani, helyi közösségeket ellátva étellel, orvossággal vagy éppen szolgáltatásokkal.

Bár a hagyományok lassan eltűnnek, és a történelem is elvész, olyan csoportok, mint ez is, életben tarthatják ezeket a hagyományokat, a hajóépítést, hajózást, és a közösségek erejét. Ez egy csodálatos dolog, ami segíti a kultúra gazdagságának és örökségének megőrzését. Izgatottan várom a magyar és más hasonló közösségek további előmenetelét.

A legjobbakat kívánom nektek ehhez a Találkozóhoz, amely még nem nőtt túl nagyra, de a jelentősége figyelemreméltó.


hajók

Kapcsolódó fórumtéma

A 2014-es Találkozó

A 2013-as Találkozó

A 2012-es Találkozó