Joomla Gratis Templates by Best Web Host

MIT KELL TUDNI AZ EPOXIRÓL?

Az epoxi gyanta a hajó gyártása során használt szintetikus anyag, amely az úgy nevezett térhálósító anyag segítségével köt meg. A gyantához vásárolt térhálósítónak általában 1,5-2 óra „fazékidejűnek” kell kennie. A fazékidő az az idő, amíg az összekevert epoxigyanta még nem szilárdul meg, azzal lehet dolgozni. 

Az epoxi gyanták két komponensét nagyon pontosan kell összemérni. A keverési arány minden esetben tömegarány, de néha térfogatarányban is megadja a gyártó. Célszerű a tömeg szerinti keverést választani, mert a gyantában levegőbuborékok lehetnek, amelyek a térfogatát megnövelik.

Az epoxi gyantákat alaposan össze kell keverni a térhálósítóval.

Fontos tudni, hogy az epoxi gyanták kötés közben erősen melegszenek, a keletkező hő hatására pedig tovább gyorsul a reakció, és végül ellenőrizhetetlenné válhat. Mindig csak kis mennyiségeket érdemes bekeverni, és az összekevert anyagot minél előbb szét kell teríteni a laminátum felületén. A gyantákra megadott fazékidő idő 23 Celsius fokon 100 gramm bekevert anyagra vonatkozik. 

Az epoxigyanta drága dolog – ezért ha az adott munkafolyamatban marad egy kicsi bekeverve, gyakran érzünk csábítást, hogy valahová felkenjük. 

Ne tegyük! A hajók gondos tervezés során megfelelő szilárdságúra lett tervezve – ne növeljük feleslegesen a súlyát újabb rétegek felhordásával.

A bekevert epoxi kidobásának másik esete, amikor a kémiai reakciók túl előrehaladott állapotba kerülnek, és a melegedés elindul. Ebben az esetben is ne sajnáljuk a maradékot inkább kidobni. A felmelegedett epoxival nem lehet szép felületet képezni, és a ragasztási hatékonysága is csökkenhet.

Bővebben...